Loading....

Dnes si povieme povieme ako správne používať upínacie klieštiny, ktoré používame pri manipulácii so stropnými panelmi.

Klieštiny nám výrazne zjednodušia prácu s panelmi.

Vďaka klieštinám vieme panely uložiť presne a jednoducho na svoje miesto bez  akejkoľvek medzery medzi panelmi ktoré by vznikli, keby sme paneli ukladali svojpomocne alternatívnymi spôsobmi ako sú napríklad reťaze či gurtne.

Pri krátkych paneloch používame samotné kliešte, nie je nutné použitie vahadla. Je však dôležité aby žeriavnik disponoval najmenej 6 metrovým lanom alebo reťazami. Čím tupší je uhol pod ktorými kliešte zvierajú panel, tým väčší tlak na ne pôsobí a hrozí ich vytrhnutie z drážky, v ktorých panel držia. Preto je dôležité aby boli kliešte zaháknuté v reťaziach najmenej 6 metrov dlhých. Kliešte vždy používajte v páre. Ani krátke dvoj metrové stropné panely neupíname do jednej klieštiny. Vždy používajte pár. Eliminujete tak riziko preťaženia a následného odopnutia klieštiny. Môže to spôsobiť katastrofu. Dlhšie panely ako 5 metrov upíname aj s vahadlom. Je to potrebné preto, aby boli klieštiny zavesené kolmo vzhľadom k stropným panelom. Nemajú tak tendenciu odopnúť sa.

 

Či už realizujeme pokládku stropného systému s vahadlom alebo bez je tu ešte jedna dôležitá zásada na ktorú je potrebné dbať pri pokládke stropných panelov. A tou je poloha kde klieštiny zapíname. Nameriame si 1,5 metra z každej strany stropného panela a do tohoto bodu umiestnime klieštiny. Nikdy nezapíname klieštiny na stred panelov. Hrozí tak vážne poškodenie panelov.

 

Správne spôsoby umiesnenia klieštin s vahadlom aj bez vahadla nájdete v našej galérii.

Všetky fotky a videá nájdete TU

Keď už máme na žeriave zavesené správne dlhé reťaze, kliešte sú v správnej polohe, môžeme dať signál žeriavníkovi k pridvihnutiu bremena. Je dôležité skontrolovať či nám klieštiny zaplo správne. Ak sa náhodou stane, že nám drží len roh klieštiny na niektorej strane, znamená to problém a panel treba ihneď položiť. Klieštinu pritiahnete úplne k sebe, aby bola kolmo vzhľadom na panel zaseknutá v upínacej drážke. Druhá strana klieštiny bude od panela vzdialená asi 5 cm ale bude kolmo a sama sa zavrie keď žeriavnik pridvihne panel dohora. Takto sa Vám už klieština zamkne správne a následne po opätovnej vizuálnej kontrole, môžeme spokojne panel umiestniť na svoje miesto.

Nezabúdajte ani na bezpečnosť.

Zdržiavať sa pod bremenom je nebezpečné, život ohrozujúce a preto aj zakázané. Vždy používajte bezpečnostné reťaze a zvážte prácu v zlom počasí. Vietor a hustý dážď Vám prácu dokážu riadne skomplikovať.

Práca sa panelmi je aj vďaka klieštinám naozaj veľmi jednoduchá.

Priemerný dom do 200 m2 sme vďaka výhodám ktoré Vám náš stropný systém prináša, schopný uložiť už do dvoch hodín. Preto budeme radi ak si vyberiete pre svoju stavbu práve náš stropný systém.

Leave a Comment

Back To Top